Python i AI

Zašto je Python najpopularniji programski jezik za AI

Verujemo da ste se i vi bar jednom pitali zašto je Python najpopularniji programski jezik za AI, pored toliko drugih popularnih jezika. Mi svakako jesmo, pa smo se u ovom tekstu malo i pozabavili tom temom.

Python spada u najpopularnije programske jezike, nevezano konkretno za AI. To pokazuje i poslednji julski izveštaj koji je objavio PYPL (PopularitY of Programming Language). Ovaj sajt koristi rezultate Google pretrage po ključnim rečima po kojima su pretraživani tutorijali za programske jezike. Drugim rečima prikazuje koliko je neki od tutorijala za neki konkretni programski jezik pretraživan u Google-u.

Iako to ne mora obavezno značiti da je Python i najrasprostranjeniji programski jezik, ipak pokazuje da je veoma popularan i da korisnici najčešće žele da nauče upravo ovaj jezik. Po PYPL-u procenat korisnika koji su pretraživali Pyton tutorijale je čak 31%, sa indeksom rasta u odnosu na prethodnu godinu od skoro 4%.

Za njim slede Java sa nekih 17% i JavaScript sa skoro 8%. Kod njih je ipak primetan blagi pad u popularnosti u odnosu na prethodnu godinu.

Pored toga, rast popularnosti Pythona tokom prethodnih 5 godina je čitavih 20%, dok je Java za isti period zabeležila pad od oko 8%.

Zašto Python?

Svaki programski jezik ima neke svoje prednosti i mane, pa je tako i sa Python-om. Međutim i pored svojih mana (kao na primer veće potrošnja memorije ili ograničenja kada su u pitanju baze podataka) on se ipak vremenom izdvojio kao najpopularniji programski jezik za AI.

Zašto je to tako?

Pomenućemo samo neke prednosti za koje mi smatramo da Python izdvajaju od drugih programskih jezika kada je u pitanju njegova praktična primena u AI/ML/DL projektima.

Relativno je lako naučiti ga

Dobro, ne mislimo da je baš toliko lako naučiti Python, ali njegova sintaksa je prilično jednostavna u poređenju sa nekim drugim jezicima, pa sa poznavanjem nekog od drugih jezika, neće vam biti problem da za relativno kratko vreme naučite i Python.

Upravo ta sitaksička jednostavnost ga je preporučila za mnoge kompanije koje ga koriste za većinu svojih razvojnih i istraživačkih projekata.

Pored toga što je relativno lak za učenje, takođe je u osnovi i prilično jednostavan jezik. To znači da ćete uraditi više posla sa manje linija koda. To je ujedno i jedna od njegovih velikih prednosti u odnosu na druge jezike.

Primer kreiranja jednog niza i njegovo ispisivanje u konzoli prvo u Python-u, a zatim u Javi.

Python:

stuff = ["Hello, World!", "Hi there, Everyone!", 6]

for i in stuff:

print(i)

Java:

 public class Test {   

 public static void main(String args[]) {       

String array[] = {"Hello, World", "Hi there, Everyone", "6"};       

for (String i : array) {         

System.out.println(i);       

        }   

    }

}

Ima veliki broj biblioteka i framework-ova

S obzirom da je Python programski jezik otvorenog koda, developeri su vremenom za njega stvorili veliki broj biblioteka i framework-ova koji mogu poslužiti za različite projekte.

Neke od poznatih biblioteka su NumPy sa podrškom za velike, višedimenzionalne matematičke nizove i matrice, Pandas, sa podrškom za analizu podataka, Seaborn sa podrškom za statističku vizualizaciju podataka i Scikit-Learn sa podrškom za ML (Machine Learning) algoritme.

Takođe, tu su i nezaobilazni TensorFlow i Keras kao dve najpopularnije biblioteke/framework-a za rad sa ML algoritmima. Oni su prilično popularni kada je u pitanju DL (Deep Learning), pa onda i ne čudi zašto je upravo Python jezik koji se najbolje snalazi u AI okruženju.

Ima odličnu podršku od strane developerske zajednice i kompanija

Zbog do sada navedenih razloga, mnogi developeri su odabrali baš Python za rad sa svojim AI/ML/DL projektima. Ovo je lančano povećalo i popularnost Pythona u developerskim krugovima i sve veću primenu u različitim projektima široke namene.

Takođe, velike kompanije kao što su Google, Facebook, Amazon u dobroj meri koriste Python u implementaciji svojih proizvoda. Pomenućemo samo neke kao što su na primer Amazon Alexa ili  Google Assistant.

Pored toga Netflix korisiti Python za kreiranje sistema koji koristi AI da bi vam preporučio  određeni film, dok ga Facebook recimo koristi za sistem preporuke novih prijatelja za povezivanje na ovoj mreži.

Python je fleksibilan

Pri tome mislimo pre svega na njegovu fleksibilnost u pogledu rada na različitim platformama. Python radi podjednako dobro na Windows-u, Linux-u, MacOS-u ili Unix-u. Za trasfer procesa sa jedne na drugu platformu potrebno je samo da izmenite nekoliko linija koda kako bi sve radilo u skladu sa specifičnostima određene platforme.

Imajući u vidu da je testiranje sastavni deo implementacije svakog, pa i AI projekta, onda ova osobina Pythona znači manje vremena i novca potrošenog na testiranje.

Zaključak

Verujemo da je iz svega prethodno navedenog jasno zašto je Python najpopularniji programski jezik za AI. Svaka kompanija koja radi na AI projektima nalazi njegov benefit pre svega u lakoći implementacije projekta baziranog na Python-u, ali isto tako i u nižim troškovima koji proizilaze iz prethodno navedenih prednosti. S obzirom na njegovu popularnost kod kompanija, ali i kod developera, izvesno je da će ovaj jezik i dalje imati tendenciju rasta u odnosu na ostale jezike.

Pored toga, sve veća upotreba AI za projekte u različitim industrijama, nameće potrebu za daljim razvojem celokupne zajednice okupljene oko Python-a, što može biti svojevrsna najava eksplozije novih biblioteka i framework-ova, a istovremeno i pozdan znak da će još dugo vremena ostati jedan od najpolularnijih, ako ne i najpopularniji programski jezik za AI.

Da li znate Python i ako ne, hoćete li ga učiti?

Slični postovi:

Bez komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *